lunedì 24 giugno 2019

Balen - stemma 001 - Olanda (J. A. Balen)

van Balen (?) 's-Hertogenbosch ('Den Bosch' o 'Bois-le-Duc') (?)

D'argento, in cuore lo scudetto di rosso caricato di due fasce d'argento, sulle fasce cinque crocette di S.A. di nero, disposte 3,2, lo scudetto acc. di tre gigli di nero, due in capo e uno in punta.




Wouter heeft, zoals zijn vader Dirk, enig erfgoed in Broechem bij Antwerpen, maar de familie is van oorsprong afkomsig uit Gen en Aals, aan de Schelde.

Het echtpaar Dirck en Oede heeft meerdere kinderen, waaronder een dochter Oda Dirk Tolinc die met haar echtgenoot terugkeert naar Broechem bij Antwerpen. Vanuit Broechem zoeken meerdere Antwerpse families hun toekomst in ‘s-Hertogenbosch. In ossewagens, zoals veel later de hollandse kolonisten die de Oceaan oversteken om Oklahoma te bereiken.  Oklahoma, here I come!
Een tweede dochter, Aleid, huwt met Johannes Ambrosius van Balen, kortweg,  Jan Bruysten van Balen, zo genoemd omdat zijn voorouders in 1310 in Balen bij Antwerpen woonachtig zijn. De van Balens zijn vroegtijdige immigranten. Het zijn lakencopers, ‘s-Hertogenbosch is met zijn goede verbindingen naar Maas en Rijn, een interessante handelsvestiging. We vinden hen al snel terug in de Bossche Schepenbank. Het verbaast mij niet dat zij in die positie van meet af aan tot de erkende weldoeners, begiftigers van de Broederschap kunnen worden gerekend. De machtige corporatie van Bossche lakencopers, ondernemers van het eerste uur, zal blijken een duurzame financiële ondersteuner te zijn. Het leidt zelden tot een daadwerkelijk lidmaatschap. De van Balens verschijnen nauwelijks in de Rekeningen.

Fonti:
https://3merlets.com/tag/oda-dirk-tolinc/
La fonte non è controllata

Nessun commento:

Posta un commento